14.10.2022

14 жовтня

 

Свято Покрови

День Українського козацтва

День захисника України



МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО

 Церква 14 жовтня відзначає велике церковне свято — Покрову Пресвятої Богородиці.
 За повір'ями, "Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем". В українських селах до сьогодні існує традиція влаштовувати весілля після Покрови. 

Богоматір з давніх часів вважалася покроивителькою україньких козаків. За легендою, у 910 році, коли Константинополь взяли в облогу вороги, жителі попросили Бога про порятунок. Тоді святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі Богоматір, яка спустилася з небес та опустила над містом омофор — велике та широке покривало, яке захистила місто. 

У народі 14 жовтня прийнято відзначати ще два важливі свята, які пов'язані з Днем Пресвятої Богородиці — День українського козацтва та День захисників та захисниць України. Сьогодні, в розпалі повномасштабної війни, ці свята мають особливо значення, адже українці вкотре доводять, що вони — нащадки козацького роду. 

Козацькі пісні

Маруся Чурай
Marusya Churay.jpg
ПсевдоМаруся Чураївна
Народилася1625[1][2][3]
Полтава
Померла1653[1][2][3]
ПолтаваГетьманщина
Місце проживанняРіч Посполита
Діяльністьспівачкапоетесаписьменниця
Знання мовукраїнська






















































Євге́н Олекса́ндрович Адамце́вич (нар. 19 грудня 1903 (1 січня 1904)Солониця — 19 листопада 1972Холмівка) — сліпий бандурист, віртуозний виконавець українських народних пісень, автор «Запорозького маршу».


Заспіваймо разом:



Образотворче мистецтво

Скульптура - це об'ємне зображення, яке художник-скульптор може виліпити з глини, пластиліну,вірізати з дерева чи витесати з каменю.
поверхня скульптури може бути гладенькою або фактурною. За допомогою фактури зображують шерсть, пір'я, хутро тощо.

Пам'ятники тваринам
 
Ліплення песика
Альбом "Маленький художник"  Урок 7 стор.12